Standaard afbeelding
succes ontstaat in een inspirerende omgeving

Actuele vacatures


"Echte managers bestaan niet"

Eindhoven Business, november 2014


Faring Talent Search vindt dat succes ontstaat in een inspirerende omgeving. Een omgeving waar mensen het beste uit zichzelf en anderen halen. Voor Faring Talent Search staat het landschap van de Schotse Hooglanden symbool voor deze inspirerende omgeving. Wijds, adembenemend en meeslepend. Een omgeving waar je als mens geïnspireerd wordt.

Robert Jan Prins, Faring Talent SearchDe omgeving en de mens als individu staan in continue interactie en hebben een grote wederzijdse invloed op elkaar. In de werkomgeving is dat natuurlijk niet anders. Mensen beïnvloeden elkaars gedrag en zorgen er bewust of onbewust voor of we wel of niet succesvol zijn. Een mooie wetenschap als je leiding moet geven aan een groep mensen of bedrijf. Maar wat maakt nou dat we onze omgeving succesvol kunnen laten zijn? “Echte managers bestaan niet”, zegt Robert Jan Prins, de drijvende kracht achter het executivesearchbureau op het gebied van sales en management voor profit- en non-profitorganisaties. Interessante uitspraak. Maar, als echte managers niet bestaan, wie zijn wij dan als managers in ons bedrijf? Het antwoord hierop is volgens Prins simpel: ”Echte managers bestaan niet, maar echte mensen wel. Een manager wordt gemaakt. Een echte leider wordt geboren.”

De grootste misvatting die er in de huidige tijd heerst, is dat leiderschap aan te leren is. “ Geef een persoon wat handvatten en hij weet hoe het hoort.” Volgens Prins is dat flauwekul. “Leiderschap zit in iemands natuur, iemand heeft een gave en overwicht. Iemand heeft de benodigde competenties om leiding te geven al in de wieg bij zich.” Volgens Prins is het Nature versus Nurture. “Helaas zijn de echte leiders steeds lastiger te vinden maar oh zo noodzakelijk om het bedrijf naar een hoger niveau te brengen. De meeste huidige leiders geven leiding vanuit aangeleerd gedrag; zogenaamde trucs die hun dienst al jaren bewijzen, verouderen en zijn niet altijd even efficiënt. Iemand die acteert vanuit zijn eigen gedrevenheid neemt mensen gemakkelijker mee en is in staat om zijn omgeving positief te beïnvloeden. Een geboren leider verandert het gedrag van mensen en deze worden daardoor succesvoller.” Prins: “Bij het werven van talent is het daarom van belang te kijken naar de mogelijkheden die iemand heeft, en dus naar de persoon en zijn of haar competenties’.

Daarnaast is de omgeving waarin iemand komt te werken van groot belang. Wat is de cultuur van de organisatie, in welke branche zijn zij actief. Maar vooral ook waar willen ze naar toe, wat is de strategie van het bedrijf, wat zijn de doelen? Met andere woorden wat zijn de veranderingen die men wil realiseren. Zoals eerder gezegd staan de omgeving en de mens als individu in continue interactie met elkaar. Om te zorgen dat het rendement en succes van deze interactie zo groot mogelijk is, is het belangrijk om vooraf goed inzicht te hebben in beide aspecten.
Het rendement van het combineren van deze twee is vele malen groter dan wanneer er gevist wordt uit een vaste vijver en er geselecteerd wordt op vaste competenties die al jaren dezelfde zijn. De omgeving en het individu zijn een dynamisch geheel. Dat deze manier van werken succesvol is blijkt wel uit de vele nieuwe partnerships die Faring de afgelopen tijd is aangegaan. Zowel bij profitbedrijven als Nedschroef of Authentic Models als bij non-profitorganisaties als Brabant Water en de Gemeente Eindhoven voor wie Faring nu vier sectorhoofden aan het selecteren is. Profit of non-profit maakt namelijk niet uit: “echte leiders worden geboren”.Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren
sluiten